Lippenbalsem

Van een goede lippenbalsem knappen je droge lippen weer helemaal op! Helaas zijn niet alle lippenbalsems goed voor je lippen. Wat is een goede lippenbalsem?

Er bestaan ontzetten veel verschillende soorten lippenbalsems. De een belooft nog betere resultaten dan een andere. Het is moeilijk om te zien welke balsem nou echt goed is. Om hier achter te komen, is het goed om de etiketten met ingrediënten te bestuderen. Lees verder en leer de meest belangrijke ingrediënten kennen. Maar laten we eerst bekijken wat een goede lippenbalsem eigenlijk doet.

Een lippenbalsem verzorgt je lippen

Een goede lippenbalsem, ook wel lipbalsem genoemd, beschermt je lippen en verzorgt ze tegen uitdroging.

In de balsem zit een zalf of was die voor een vettig laagje zorgt. Het vettige laagje zorgt ervoor dat het vocht in je lippen niet verdwijnt. Ook zorgt het ervoor dat je lippen beschermd blijven tegen wind, kou en droge lucht.

De ingrediënten

Een lipbalsem bestaat uit allerlei ingrediënten. Sommige verzorgen je lippen erg goed, andere kunnen iets minder goed zijn. Het belangrijkste bestanddeel van een verzorgende balsem is vet. Dit vet bestaat meestal uit bijenwas of vaseline.

Lippenbalsem van bodyshop

Bijenwas is een 100 % natuurlijk product, vaseline niet. Sommige mensen zijn van mening dat vaseline kankerverwekkend zou zijn, maar voor de gezuiverde vaseline is dit nooit bewezen.

Zonnefactor

Je lippen kunnen gemakkelijk verbranden door de zon. Een zonnefactor in een lippenbalsem is dan geen slecht idee! Een zonnefactor wordt meestal aangeduid met “SPF”. SPF betekent: Sun Protection Factor (= zonnebeschermingsfactor).

De ingrediënten die je beter kunt mijden

Mijd lipproducten als de volgende ingrediënten op het etiket voorkomen:

  • Kamfer, fenol en menthol
    Dit zijn stoffen die je huid een verkoelende werking geven. Droge lippen zijn hier niet bij gebaat.
  • Alcohol
    Alcohol droogt je lippen uit en dat is nou net niet de bedoeling!
  • Geur en smaakstoffen
    Een lekker ruikende lippenbalsem is erg verleidelijk. Toch is het beter voor je lippen om voor een balsem te gaan die geen geur en smaakstoffen heeft. Het kan je lippen namelijk irriteren.

Oei, geen lippenbalsem bij de hand!

In noodgevallen kan je ook wat boter of olie op je lippen smeren. Dit is heerlijk vettig en beschermt je lippen net zoals een echte lippenbalsem dat doet. Wist je trouwens dat je een lipbalsem ook zelf kunt maken? Klik hier voor het recept.