Droge lippen en vitamines

Vitamines zijn belangrijk om je lichaam gezond te houden. Weet jij welke vitamines je lippen nodig hebben om zacht en soepel te blijven?

Het belangrijkste voedingsmiddel voor je lippen is water. Water drinken helpt te voorkomen dat je lippen uitdrogen. Maar wil je gezonde, soepele lippen? Dan is alleen water drinken niet genoeg. Je lippen hebben namelijk ook vitamines nodig! Wil je weten welke? Hieronder staan de belangrijkste vitamines die je lippen nodig hebben.

Vitamine B2, B3 en B6

De verschillende Vitamine B spelen een belangrijke rol in je lichaam. Ze zorgen voor een gezonde huid en lippen! Een tekort aan deze vitamines, kan leiden tot kloofjes en barstjes in de lippen. Ook zouden er ontstekingen op je huid kunnen ontstaan. In de lippen komt dit dan meestal in de mondhoeken voor.

Waar zitten de B vitamines in?

Om genoeg vitamine B te binnen te krijgen, moet je voedsel eten waar deze vitamine in te vinden is. Vitamine B2 is te vinden in: champignons, ei, gevogelte, vis en zuivelproducten. Vitamine B3 zit in: ei, gevogelte, graan, melk, noten, vis en vlees. Vitamine B6 zit vooral in: ei, vlees, graan, peulvruchten en aardappelen.

Vitamine E

Vitamine E kom je veel tegen in verzorgingsproducten. Dit is natuurlijk niet voor niets! Vitamine E werkt als een krachtig antioxidant. Het helpt je om schade door luchtvervuiling en zonnestralen te herstellen. De vitamine E houdt hiermee je lippen gezond, stralend en jong.

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E zitten in veel lippenbalsems. Door dit op je lippen te smeren, dringt de vitamine van buitenaf je lippen binnen. Natuurlijk kunnen je lippen ook van binnenuit, via voeding verzorgd worden. Vitamine E kan je vinden in: avocado’s, noten, plantaardige oliën, tarwekiemen en zonnebloempitten.

Vitamine A

Vitamine A is een belangrijke vitamine voor je huid. Zonder deze vitamine, zal je snel een droge, schilferige huid en lippen hebben. Gelukkig komt een tekort aan deze vitamine bijna niet voor.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A is terug te vinden in dierlijke vetten, zoals lever, vis en boter. Het lichaam kan zelf vitamine A maken uit bètacaroteen. Bètacaroteen is vooral terug te vinden in rode, oranje en gele groenten en vruchten.

Zink

Zink is geen vitamine maar een mineraal. Zink houdt je lippen mooi en gezond. Het voorkomt dat je gebarsten lippen krijgt.

Waar zit zink in?

Zink zit in: bonen, volkoren granen, gevogelte, pitten en zaden, schaaldieren, vis, vlees en zuivelproducten.

Leef gezond!

Gezonde lippen zijn mooie lippen! Lippen hebben het meeste behoefte aan veel water. Als je naast veel drinken ook gezond eet, ben je verzekerd van mooie, zachte en soepele lippen. Verzorg je lippen met lippenbalsem tijdens koud winterweer om ze zachte en soepel te houden.