Gebarsten Lippen

Gescheurde of gebarsten lippen is het gevolg van extreem droge lippen. Wat kan je het beste doen als je dit hebt, en hoe zijn ze te verzorgen?

Droge kapotte lippen kunnen erg pijnlijk zijn. Vooral als ze tot bloedens toe gescheurd of gebarsten zijn. Als je hier last van hebt, begin dan vandaag nog met een intensieve lipverzorging! Lees verder om erachter te komen wat je vooral niet moet doen, en wat je vooral wel moet doen om je pijnlijke lippen zo snel mogelijk te genezen.

Wat je vooral niet moet doen

Bij gebarsten of gescheurde lippen is het absoluut verboden om over je lippen te likken. Dit lijkt de pijn eventjes te verzachten, maar maakt het probleem alleen maar erger. Ook pulken kan je beter niet doen. Het is belangrijk om hier goed op te letten, want vaak worden deze gewoontes onbewust gedaan.

Dus, om van gebarsten lippen af te raken, is het allerbelangrijkste om:

  • Niet aan je lippen te pulken
  • Niet aan je lippen te likken

Wat je vooral wel moet doen

Gebarsten lippen hebben een goede verzorging nodig om weer te genezen. Meestal is het winterweer het probleem van droge lippen. De kou, de droogte en zelfs een helder zonnetje kan de oorzaak van gebarsten lippen zijn.

Smeren, smeren en nog eens smeren

Het makkelijkste is om je lippen te beschermen met een lippenbalsem. Smeren helpt je om gebarsten lippen te genezen. Vooral voor het slapengaan en bij het opstaan zijn belangrijke momenten om je lippen met een lippenbalsem in te smeren.

Maar er is meer wat je kunt doen:

  • Drink voldoende

Warmte, maar ook koude kan er voor zorgen dat je extra snel uitdroogt. Drink daarom minstens 1 liter per dag om uitdroging te voorkomen.

  • Voorkom droge lucht in huis

In de winter zorgt de verwarming voor een extra droge lucht in huis. Dit is niet handig voor droge gebarsten lippen. Zet daarom een paar bakjes water op je verwarming om de lucht wat vochtiger te krijgen.

  • Bescherm je mond met een sjaal

De koude, droge wind doen je lippen in de winter geen goed. Bescherm je mond met een sjaal als je in de winter naar buiten gaat.

  • Eet niet te veel zout en pikante kruiden

Zout, en pikante kruiden zijn niet goed voor gebarsten lippen.

Voorkomen is beter dan genezen

Gebarsten lippen is erg lastig en pijnlijk. Het kost even wat tijd om van die barstjes af te komen. Het beste is natuurlijk om die gebarsten lippen te voorkomen. Kapotte droge lippen voorkom je door ze goed te verzorgen vanaf het moment dat ze droog aan beginnen te voelen.