Velletjes op lippen

Velletjes op lippen ontstaan doordat de lippen al een tijdje droog zijn. Heel vervelend, maar hoe kom je van die velletjes af? Hier een paar tips!

Velletjes op lippen wijst op uitdroging van de lippen. Het is beter om je lippen te verzorgen zodra je merkt dat ze droog zijn. Dan voorkom je namelijk velletjes en gebarsten lippen. Maar goed, wat als je al velletjes hebt? Begin dan meteen met een goede lip verzorging! Hoe je velletjes op lippen verzorgt, zie je door verder te lezen.

Niet bijten, pulken of trekken!

De belangrijkste stap op weg naar genezing, is om je lippen met rust te laten. Je lippen zijn heel goed in staat om zelf van de velletjes af te raken. Het is echt niet nodig om ze eraf te bijten, pulken of trekken. Sterker nog; het probleem wordt alleen maar erger als je dat wel doet!

Er kunnen ontstekingen ontstaan

Door velletjes van je lippen te bijten, heb je zelfs kans dat je wondjes maakt. Open wondjes is voor bacteriën een makkelijke weg om binnen te komen. Deze wondjes kunnen gaan ontsteken, en dat wil je absoluut niet. Het gevolg van een ontsteking zijn erg rode lippen en je kunt zelfs een ophoping van pus krijgen. Dat is pijnlijk en niet echt charmant…

Scrub de velletjes van je lippen

Om velletjes van je droge lippen weg te krijgen, is bijten en pulken niet de juiste manier. Een lippen scrubbeurt is wel een goede manier! Je lippen scrubben kan op verschillende manieren: je kunt een lipscrub kopen, een lipscrub zelf maken of gewoon scrubben met een tandenborstel, washandje of een beetje suiker. Hieronder leg ik je uit hoe je met tandenborstel, washandje of suiker scrubt.

Lippen scrubben met een tandenborstel

Gebruik alleen een zachte tandenborstel om te scrubben. Poets je lippen voorzichtig in ronddraaiende bewegingen. Doe dit totdat alle velletjes weg zijn. Smeer daarna een dikke laag lippenbalsem op je lippen.

Lippen scrubben met een washandje

Maak een washandje vochtig met water. Veeg heel voorzichtig, in ronddraaiende bewegingen de velletjes van je lippen. Verzorg je lippen daarna met een dikke laag lippenbalsem.

Lippen scrubben met suiker

Maak je vinger nat met water en doop hem even in de suiker. Scrub daarna met je vinger je lippen. Gebruik het liefst basterdsuiker. Basterdsuiker is namelijk heel fijn. De korrels van grove kristalsuiker zijn erg groot en kunnen je lippen beschadigen.

Scrub niet elke dag!

Je lippen zijn erg gevoelig. Het is niet goed om vaker dan 1 keer in de week je lippen te scrubben. Bij erg gevoelige lippen scrub je beter eens in de 3 of 4 weken.

Scrub niet bij wondjes

Je lippen scrubben mag alleen als je velletjes of droge lippen hebt. Als je wondjes of gebarsten lippen hebt, is scrubben niet goed. Het zou de wondjes alleen maar groter maken.

Gebruik lippenbalsem

Een goede scrubbeurt haalt de velletjes van je lippen weg. Wil je ze weg houden, dan moet je ervoor zorgen dat je lippen niet meer uitgedroogd zijn. Gebruik hiervoor een goede lippenbalsem en vermijd oorzaken die droge lippen veroorzaken.

Heb je altijd last van velletjes?

Er zijn mensen die het hele jaar door velletjes op hun lippen. Zij worden hier erg ongelukkig van. Meestal komt dit niet vanwege de droge lippen, maar van het velletjes pulken of bijten. Het is dan een gewoonte geworden om te pulken en bijten. Deze gewoonte moet weer afgeleerd worden.

Hoe kom je van de gewoonte af?

Het is erg lastig om niet te pulken en bijten als je hier zo gewend aan bent. Het kan helpen om constant een dikke laag lippenbalsem op je lippen te smeren. Zodra je dan aan je lippen pulkt, voel je dat. Zo word je je bewust van het vele pulken en weet je dat je het moet laten.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst!