Verbrande lippen

Ken je dat? Je ligt even lekker te zonnebaden, heel je lichaam ingesmeerd met zonnebrandcrème, behalve je lippen…

En dan is het snel gebeurd. Je lippen zijn verbrand. Helaas worden de lippen meestal vergeten bij het insmeren van zonnebrandcrème. Dat is erg vervelend, want het hebben van verbrande lippen is absoluut geen pretje. Hoe zien verbrande lippen eruit, en wat moet je doen als je eenmaal verbrande lippen hebt? Lees verder voor de antwoorden.

Wees voorzichtig in de zon

Verbrande lippen | Kijk uit als het zonnig is!

Het laatste wat je tijdens een mooie zonnige dag wil, is binnen zitten. Naar buiten gaan is een goed idee, maar bescherm jezelf tegen zonnestralen! Vooral je lippen moeten beschermd worden. In je lippen zit namelijk geen pigment waardoor ze heel gemakkelijk en snel verbranden. Bescherm je lippen altijd met een lippenbalsem met zonnefactor. Alleen dan kan je veilig van een zonnige dag genieten.

Hoe ziet zonnebrand op lippen eruit?

Lippen die verbrand zijn door de zon, voelen in eerste instantie gevoelig aan. De kleur wordt een beetje roze/ roodachtig. Als je lippen erg verbrand zijn, kunnen er blaren ontstaan. Soms blijft het bij kleine blaren, maar je kunt ook grote blaren krijgen.

Wat te doen bij verbrande lippen?

Iedereen die een keer door de zon verbrande lippen heeft gehad, weet hoe pijnlijk het kan zijn. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt om de pijn te verzachten:

  • Verkoel je lippen

Je lippen koelen kan je doen door een ijskompres te maken. Doe wat ijsblokjes in een washandje en houd dit even tegen je lippen. Het zal de zwelling verminderen. Plakjes komkommer kan ook helpen!

  • Prik geen blaren door

Blaren doorprikken kan voor ontstekingen zorgen. Niet doen dus! Als je een heel grote blaar hebt, en deze heel graag wilt doorprikken, doe het dan met een schone naald.

  • Smeer je lippen in

Smeer je lippen in met een lippenbalsem die aloë vera of vitamine E bevatten.

  • Drink veel water

Verbranding zorgt voor vochtverlies. Drink voldoende om het vochtverlies weer aan te vullen.

  • Blijf even uit de zon

Hoe verleidelijk de zon ook is, blijf er liever even weg van. Vooral de felle zon kan je het beste vermijden.

Blaren kunnen ontsteken

Een verbandje zorgt er normaal gesproken voor dat er geen infecties in de wond kunnen staan. Een verbandje op je lippen gaat een beetje moeilijk…En daarom zijn verbrande lippen erg gevoelig voor infecties.

Een infectie herken je als de blaar erg veel pijn gaat doen. Ook de vorm van de blaar zal dan gaan veranderen. Er kan zelfs pus in komen. Zodra je merkt dat je een ontstoken lip gekregen hebt, kan je het beste even een bezoekje aan de huisarts brengen.